Foto's
Je bent hier: Foto's oldtimermusea > Musée Maurice Dufresne

Musée Maurice Dufresne
18 mei 2024

Delen

Niet ver van het kasteel van Azay-le-Rideau (Frankrijk, Indre en Loire) presenteert de Cité Rétro-Mécanique een verzameling verschillende industriële en agrarische voorwerpen die in de loop van 60 jaar zijn verzameld door de heer Maurice Dufresne (1930-2008). Op 23-jarige leeftijd begon de heer Dufresne, nadat hij bij verschillende bedrijven had gewerkt, met het beslaan van paarden. Vier jaar lang zal hij de paarden verzorgen. Vervolgens heroriënteerde hij zich op sloop en terugkoop van schroot. Tijdens deze bezetting vond hij weefgetouwen, landbouwwerktuigen, wapens, gereedschappen, oude auto's en vrachtwagens terug. Zeker dat we een brug tussen generaties moeten bewaren, zullen veel stukken niet opnieuw worden ontworpen, maar worden gerestaureerd. In 1983 kocht hij de Marnay-molen. Dit werd gebruikt voor het maken van papier. De collecties worden gepresenteerd in de oude molen uit de 17e eeuw en uitgebreid tot het midden van de 19e eeuw en in de bijbehorende gebouwen, allemaal aan de oevers van de Indre. In de gemeubileerde kamers vinden de gerestaureerde objecten plaats. Zelfs een Blériot-vliegtuig, identiek aan het vliegtuig dat in 1909 het Kanaal overstak, en een van de zweefvliegtuigen uit de film “La Grande Vadrouille” zijn aanwezig! Het museum werd ingehuldigd op 24 oktober 1992. Na het overlijden van Maurice Dufresne nam zijn famile de leiding van het museum over. Er zijn bijna 3000 stukken tentoongesteld.
Nadat u de toegangspoorten bent gepasseerd, brengt een pad van bijna honderd meter u richting de museumgebouwen. Aan weerszijden van dit pad worden grote stukken gepresenteerd op een betonnen sokkel, onder een klein afdak. Zonder uitputtend te willen zijn, kunnen we spoorwegmaterieel, landbouwmachines, een Houwitser M8 uit 1942, een stoomwals, een stoomlocomotief en zelfs de Duitse militaire rivierboot zien die in de film “La Septième Compagnie au Clair de Lune” wordt gebruikt!

Het waterrad van de molen is deels gerestaureerd en draait nu weer op waterkracht. Ook de tandwielen die aan het schoepenrad waren gekoppeld en de aandrijfkracht op de papierfabriek machines overbrachten, werden functioneel gemaakt. In de gebouwen leidt een traject van een kilometer ons door de zeer gevarieerde collecties. Auto's, vrachtwagens, gereedschappen en landbouwmachines. Aan de muren hangen oude geëmailleerde reclameborden. Voor deze fotoreportage zal ik me concentreren op auto's. Ik presenteer u daarom een tiental foto's, wetende dat er ook enkele oude vrachtwagens, waaronder een elektrische, aanwezig zijn.

Foto's door Vincent Marc
143 keer bekeken
terug naar overzicht
Waardetaxaties.nl - uw expert in taxeren van oldtimers
Freighthammer - importeren en exporteren van oldtimers
Legendary Classics - verkoop van oldtimers
Klassiek Aktief - service, reparatie en verkoop
Auctim online auctions
Oldtimerfarm - verkoop in opdracht van oldtimers - Aalter
Oldtimer verzekeringen VLC & Partners
Catawiki online oldtimer veiling
Klassiek & Techniek - Het leukste klassieker-magazine
DeLeon - Classis Investment Cars
Marlog Car Handling - verschepen en importeren van oldtimers
Catawiki online oldtimer veiling
Wens jij ook publiciteit via Oldtimerweb? Neem dan vrijblijvend contact op voor meer info.
Catawiki online oldtimer veiling
Klassiek & Techniek - Het leukste klassieker-magazine
DeLeon - Classis Investment Cars
Marlog Car Handling - verschepen en importeren van oldtimers
Catawiki online oldtimer veiling